Az idő előre haladtával egyre nagyobb annak az esélye, hogy fogai megbetegszenek. Ennek lehetnek genetikai okai, de sok esetben az általunk bevitt élelmiszerek vagy a hiányos fogápolás okozza a szuvasodások kialakulását. Amíg a szuvasodás csak egy kis területet érint, addig megúszhatjuk egy töméssel, de ha fogállomány nagy része sérült, akkor már fogpótlásban kell gondolkoznunk. A fogpótlásra pedig feltétlen szükségünk van, hiszen az étkezés során rágóképességünk csökken és beszédzavar is kialakulhat a hangképzés elváltozása miatt. Az arcunk megváltozhat, és ez lelki problémákat vonhat maga után.

A jó hír az, hogy a fogászat tudománya nagyon magas szinten áll a korszerű fogpótlások készítése területén. Olyan szuper anyagok állnak a rendelkezésünkre, mint a fémmentes cirkónium, (más néven zirkónium) vagy préskerámia pótlások.

A fogpótlás típusai különbözőek, alkalmazásuk azoktól az egyéni körülményektől függ, melyet a páciens szájüregében lévő állapot biztosít.

A fogpótlás típusa lehet implantátumon elhorgonyzott fogpótlások, kivehető és rögzített pótlások, hidak, koronák (fémkerámia, cirkon) illetve ezeknek is több típusa közül lehet választani attól függően, hogy mely megoldás lesz a leghatékonyabb.

Tekintettel arra, hogy Önnek számtalan választási lehetősége van fogpótlásának elkészítésére, mindenképpen azt ajánljuk, hogy konzultáljon a kérdésről, hogy minden lehetséges megoldásról érthető információt és vizuális ismertetést is kapjon.

Teljes porcelán korona

A teljes porcelán korona olyan fogpótlás, mely teljesen fémmentes, Jacket korona néven is ismert. Ez a fogpótlás a legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel, nagyon hasonló az eredeti foghoz, valamint fémallergiában szenvedő páciensek esetében is alkalmazható. A teljes porcelán fogpótlás egyetlen hátránya, hogy hajlítószilárdsága nem elegendő híd készítéséhez, ezért teljes porcelánból kizárólag szóló korona készíthető, tehát több egymás melletti fogpótlás beépítésére nem alkalmas.

CAD / CAM technológiával készült fémmentes cirkon kerámia korona

A cirkon korona néven elterjedt fogpótlás ma a legmodernebb megoldás az élethű fogpótlás készítésére. A cirkónium-dioxid alapanyag teljesen fémmentes, esztétikáját tekintve tökéletesen élethű fogpótlás készíthető belőle. Ezred milliméter pontos számítógéppel vezérelt technológiával készül, így garantált a pontosság és a kényelem. A cirkon korona néven elterjedt fogpótlás ma a legmodernebb megoldás az élethű fogpótlás készítésére. A teljes porcelán koronához képest a cirkon korona hatalmas előnye, hogy hajlítószilárdsága eléri azt a fokot, mely révén híd fogpótlás is készíthető belőle. A cirkónium-dioxid alapvetően fehér, és pontosan annyira áttetsző, mint a természetes fog, ebből adódóan tökéletes fogpótlás megoldást jelent az esztétikai fogászatban.

Fémkerámia korona

A fémkerámia korona a leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus, mely főként annak köszönhető, hogy kevésbé költséges megoldást jelent, mint a teljes kerámia koronák. A fémkerámia koronát a köznyelvben porcelán koronának nevezik, holott nem teljesen porcelán. Ez egy vékony fémvázra égetett porcelán fogpótlás, melyből csak a porcelán leplező anyag látszik, ami teljesen befedi a fémet. A leplező anyag színe egy fogszín-kulcs segítségével kerül kiválasztásra, így képes teljes mértékben igazodni az eredeti fogak színéhez. A fémkerámia fogpótlás igen tartós, ám esztétika tekintetében elmarad a teljes kerámia és a cirkon koronától, mivel a legmegfelelőbb leplező szín kiválasztásával sem mindig képes teljesen élethű utánzatot adni az eredeti fogakhoz képest.

CAD / CAM technológiával készült ideiglenes korona

Az ideiglenes korona elsődleges célja, hogy egy rövidebb időre koronaként szolgáljon, amíg a végleges korona elkészül.

A kivehető, implantátumokon elhorgonyzott, stéges fogsor

egy olyan megoldást jelent teljes foghiánnyal rendelkező páciensek számára, mely költséghatékonyan nyújtja az egyébként instabil kivehető fogsorok nagyon jó rögzítésének lehetőségét. A hagyományos kivehető fogpótlások instabilitása, mozgása kényelmetlen lehet az étkezés, rágás során, diszkomfort érzést, esetenként fájdalmat okozhatnak a mindennapokban.

Erre nyújtanak megoldást az implantátumok, melyekre a kivehető fogsor is stabilan rögzíthetővé válik. Ez a fajta fogpótlás általában kevés állcsontállomány esetén is csontpótlás nélkül, egyszerűen elkészíthető. Az eljárásnak köszönhetően magabiztosan nevethet, étkezhet, miközben fogsorragasztó használata nem szükséges. Az implantátumok és a stéges megtámasztás alkalmazásának legnagyobb előnye kivehető fogsorok készítése esetén:

A stabil fogsorrögzítés fogsorragasztó alkalmazása nélkül, a fogsor az implantátumokra rápattintható Az implantátumok segítenek a csontállomány megőrzésében, stabilitást és kényelmet biztosítanak. A csavarozható stéges megtámasztás még biztonságosabb megoldást jelent, mellyel erős megtámasztást biztosíthatunk fogsorának.

Hidak

Amikor több egymás melletti foghiány lép fel valakinél, akkor a híd fogpótlás a legésszerűbb megoldás számára. A hidak, a koronákhoz hasonlóan, több alapanyagból készülhetnek, valamint rögzítési módjuk is különböző lehet. A legtöbb esetben a híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Ennek meg van az a hátránya, hogy a foghiány melletti ép fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy pillérként használhatóak legyenek a fogpótlás számára. Ennél jóval egyszerűbb, stabilabb megoldást nyújt az implantátumra rögzített híd, mivel ehhez nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, mert az implantátum nyújtja az alátámasztást a híd számára.

CAD / CAM technológiával készült cirkon kerámia híd

A cirkónium-dioxid alkalmazása nagy változást hozott a fogpótlás területén, mivel ezzel egy sokkal erősebb, stabilabb alapanyag vált elérhetővé, mint az eddigi lehetőségek. Amikor több egymás melletti foghiány lép fel valakinél, akkor a híd fogpótlás a legésszerűbb megoldás számára. A cirkon korona kifejlesztése előtt nem volt lehetőség teljes kerámia híd készítésére, mert az nem volt eléggé erős és stabil, hogy a hídra nehezedő nyomást kibírja. Ezért hidak tekintetében csak fémkerámia jöhetett szóba, mely viszont olykor esztétikai hátrányokkal járt, mivel nem teljesen volt képes visszaadni a fogak élethű utánzatát. A cirkon híd, a cirkon koronához hasonlóan, olyan felépítmény, mely teljesen fémmentes, áttetszőségéből adódóan teljesen élethű fogpótlás készíthető belőle, mely akár a szomszédos fogak által is kaphatja az alátámasztást, de implantátumra is helyezhető. Ez főként akkor nagyon előnyös, ha sorvégi foghiány állapota áll fenn.

Fémkerámia híd

Egy fémvázzal rendelkezik, melyre a kerámia leplező anyag ráégetésre kerül. Hidak tekintetében a fémkerámia híd a leginkább elterjedt megoldás, mert erős és tartós felépítmény. A cirkon koronák megjelenése előtt a fémkerámia híd volt az egyetlen lehetőség, amikor több egymás melletti foghiányt kellett pótolni. A régebbi teljes kerámia korona anyaga nem volt megfelelő hidak készítésére, mert hajlítószilárdsága nem érte el azt a mértéket, hogy a híd elbírja a megterhelést. A fémkerámia hídnak a sok előnye mellett megvan az a hátránya is, hogy nem alkalmas teljesen élethű fogpótlás készítésére, valamint a fémallergia néhány páciens esetében problémát jelent a fémkerámia híd esetében.

CAD / CAM technológiával készült ideiglenes híd

Az ideiglenes híd egy ideiglenes fogpótlás, célja, hogy a páciens ne maradjon fogpótlás nélkül, amíg a végleges felépítmény elkészül.

Kivehető fogpótlások

Hazánkban a kivehető fogpótlás még napjainkban is ellenérzést kelt az emberek többségében, holott a régen készült kivehető fogpótlás típusokhoz képest ma már lényegesen esztétikusabb, kényelmesebb és funkcionálisan jobban működő fogpótlások készíthetők.

A kivehető fogpótlás lehet teljes vagy részleges, és a rögzítés módjában is különbözőek lehetnek, általában a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése határozza meg, hogy melyik megoldás lesz a legideálisabb a páciens számára.

Ismerje meg szakorvosainkat!

Protetikai specialistáink

További információra van szüksége?

Küldjön üzenetet!