Fogkoronára, hídra, rögzített vagy kivehető fogsorra van szüksége?

Jelentkezzen személyes protetikai konzultációra!

A fogak sérülése, elvesztése indokolttá teszi a saját fogon vagy implantátumon rögzített fogpótlások készítését. Szakorvosaink a kor elvárásainak megfelelő, esztétikus fogpótlásokkal segítenek helyreállítani pácienseink mosolyát. Teljesen fémmentes, cirkonvázas koronákkal kifogástalanul élethű benyomást kelthetünk, mely méltán népszerű betegeink körében. Rendelőink korszerű fogtechnikai háttérrel rendelkeznek, mely alapfeltétele a tartós, esztétikus fogműveknek.

Konzultáljon fogorvosainkkal személyesen, írásos kezelési tervünkre árgaranciát vállalunk, így az előre nem látható költségektől sem kell tartania!

Az idő előre haladtával egyre nagyobb annak az esélye, hogy fogai megbetegszenek. Ennek lehetnek genetikai okai, de sok esetben az általunk bevitt élelmiszerek vagy a hiányos fogápolás okozza a szuvasodások kialakulását. Amíg a szuvasodás csak egy kis területet érint, addig megúszhatjuk egy töméssel, de ha fogállomány nagy része sérült, akkor már fogpótlásban kell gondolkoznunk. A fogpótlásra pedig feltétlen szükségünk van, hiszen az étkezés során rágóképességünk csökken és beszédzavar is kialakulhat a hangképzés elváltozása miatt. Az arcunk megváltozhat, és ez lelki problémákat vonhat maga után.

A jó hír az, hogy a fogászat tudománya nagyon magas szinten áll a korszerű fogpótlások készítése területén. Olyan szuper anyagok állnak a rendelkezésünkre, mint a fémmentes cirkónium, (más néven zirkónium) vagy préskerámia pótlások.

A fogpótlás típusai különbözőek, alkalmazásuk azoktól az egyéni körülményektől függ, melyet a páciens szájüregében lévő állapot biztosít.

A fogpótlás típusa lehet implantátumon elhorgonyzott fogpótlások, kivehető és rögzített pótlások, hidak, koronák (fémkerámia, cirkon) illetve ezeknek is több típusa közül lehet választani attól függően, hogy mely megoldás lesz a leghatékonyabb.

Tekintettel arra, hogy Önnek számtalan választási lehetősége van fogpótlásának elkészítésére, mindenképpen azt ajánljuk, hogy konzultáljon a kérdésről, hogy minden lehetséges megoldásról érthető információt és vizuális ismertetést is kapjon.

Teljes porcelán korona

A teljes porcelán korona olyan fogpótlás, mely teljesen fémmentes, Jacket korona néven is ismert. Ez a fogpótlás a legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel, nagyon hasonló az eredeti foghoz, valamint fémallergiában szenvedő páciensek esetében is alkalmazható. A teljes porcelán fogpótlás egyetlen hátránya, hogy hajlítószilárdsága nem elegendő híd készítéséhez, ezért teljes porcelánból kizárólag szóló korona készíthető, tehát több egymás melletti fogpótlás beépítésére nem alkalmas.

CAD / CAM technológiával készült fémmentes cirkon kerámia korona

A cirkon korona néven elterjedt fogpótlás ma a legmodernebb megoldás az élethű fogpótlás készítésére. A cirkónium-dioxid alapanyag teljesen fémmentes, esztétikáját tekintve tökéletesen élethű fogpótlás készíthető belőle. Ezred milliméter pontos számítógéppel vezérelt technológiával készül, így garantált a pontosság és a kényelem. A cirkon korona néven elterjedt fogpótlás ma a legmodernebb megoldás az élethű fogpótlás készítésére. A teljes porcelán koronához képest a cirkon korona hatalmas előnye, hogy hajlítószilárdsága eléri azt a fokot, mely révén híd fogpótlás is készíthető belőle. A cirkónium-dioxid alapvetően fehér, és pontosan annyira áttetsző, mint a természetes fog, ebből adódóan tökéletes fogpótlás megoldást jelent az esztétikai fogászatban.

Fémkerámia korona

A fémkerámia korona a leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus, mely főként annak köszönhető, hogy kevésbé költséges megoldást jelent, mint a teljes kerámia koronák. A fémkerámia koronát a köznyelvben porcelán koronának nevezik, holott nem teljesen porcelán. Ez egy vékony fémvázra égetett porcelán fogpótlás, melyből csak a porcelán leplező anyag látszik, ami teljesen befedi a fémet. A leplező anyag színe egy fogszín-kulcs segítségével kerül kiválasztásra, így képes teljes mértékben igazodni az eredeti fogak színéhez. A fémkerámia fogpótlás igen tartós, ám esztétika tekintetében elmarad a teljes kerámia és a cirkon koronától, mivel a legmegfelelőbb leplező szín kiválasztásával sem mindig képes teljesen élethű utánzatot adni az eredeti fogakhoz képest.

CAD / CAM technológiával készült ideiglenes korona

Az ideiglenes korona elsődleges célja, hogy egy rövidebb időre koronaként szolgáljon, amíg a végleges korona elkészül.

A kivehető, implantátumokon elhorgonyzott, stéges fogsor

egy olyan megoldást jelent teljes foghiánnyal rendelkező páciensek számára, mely költséghatékonyan nyújtja az egyébként instabil kivehető fogsorok nagyon jó rögzítésének lehetőségét. A hagyományos kivehető fogpótlások instabilitása, mozgása kényelmetlen lehet az étkezés, rágás során, diszkomfort érzést, esetenként fájdalmat okozhatnak a mindennapokban.

Erre nyújtanak megoldást az implantátumok, melyekre a kivehető fogsor is stabilan rögzíthetővé válik. Ez a fajta fogpótlás általában kevés állcsontállomány esetén is csontpótlás nélkül, egyszerűen elkészíthető. Az eljárásnak köszönhetően magabiztosan nevethet, étkezhet, miközben fogsorragasztó használata nem szükséges. Az implantátumok és a stéges megtámasztás alkalmazásának legnagyobb előnye kivehető fogsorok készítése esetén:

A stabil fogsorrögzítés fogsorragasztó alkalmazása nélkül, a fogsor az implantátumokra rápattintható Az implantátumok segítenek a csontállomány megőrzésében, stabilitást és kényelmet biztosítanak. A csavarozható stéges megtámasztás még biztonságosabb megoldást jelent, mellyel erős megtámasztást biztosíthatunk fogsorának.

Hidak

Amikor több egymás melletti foghiány lép fel valakinél, akkor a híd fogpótlás a legésszerűbb megoldás számára. A hidak, a koronákhoz hasonlóan, több alapanyagból készülhetnek, valamint rögzítési módjuk is különböző lehet. A legtöbb esetben a híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Ennek meg van az a hátránya, hogy a foghiány melletti ép fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy pillérként használhatóak legyenek a fogpótlás számára. Ennél jóval egyszerűbb, stabilabb megoldást nyújt az implantátumra rögzített híd, mivel ehhez nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, mert az implantátum nyújtja az alátámasztást a híd számára.

CAD / CAM technológiával készült cirkon kerámia híd

A cirkónium-dioxid alkalmazása nagy változást hozott a fogpótlás területén, mivel ezzel egy sokkal erősebb, stabilabb alapanyag vált elérhetővé, mint az eddigi lehetőségek. Amikor több egymás melletti foghiány lép fel valakinél, akkor a híd fogpótlás a legésszerűbb megoldás számára. A cirkon korona kifejlesztése előtt nem volt lehetőség teljes kerámia híd készítésére, mert az nem volt eléggé erős és stabil, hogy a hídra nehezedő nyomást kibírja. Ezért hidak tekintetében csak fémkerámia jöhetett szóba, mely viszont olykor esztétikai hátrányokkal járt, mivel nem teljesen volt képes visszaadni a fogak élethű utánzatát. A cirkon híd, a cirkon koronához hasonlóan, olyan felépítmény, mely teljesen fémmentes, áttetszőségéből adódóan teljesen élethű fogpótlás készíthető belőle, mely akár a szomszédos fogak által is kaphatja az alátámasztást, de implantátumra is helyezhető. Ez főként akkor nagyon előnyös, ha sorvégi foghiány állapota áll fenn.

Fémkerámia híd

Egy fémvázzal rendelkezik, melyre a kerámia leplező anyag ráégetésre kerül. Hidak tekintetében a fémkerámia híd a leginkább elterjedt megoldás, mert erős és tartós felépítmény. A cirkon koronák megjelenése előtt a fémkerámia híd volt az egyetlen lehetőség, amikor több egymás melletti foghiányt kellett pótolni. A régebbi teljes kerámia korona anyaga nem volt megfelelő hidak készítésére, mert hajlítószilárdsága nem érte el azt a mértéket, hogy a híd elbírja a megterhelést. A fémkerámia hídnak a sok előnye mellett megvan az a hátránya is, hogy nem alkalmas teljesen élethű fogpótlás készítésére, valamint a fémallergia néhány páciens esetében problémát jelent a fémkerámia híd esetében.

CAD / CAM technológiával készült ideiglenes híd

Az ideiglenes híd egy ideiglenes fogpótlás, célja, hogy a páciens ne maradjon fogpótlás nélkül, amíg a végleges felépítmény elkészül.

Kivehető fogpótlások

Hazánkban a kivehető fogpótlás még napjainkban is ellenérzést kelt az emberek többségében, holott a régen készült kivehető fogpótlás típusokhoz képest ma már lényegesen esztétikusabb, kényelmesebb és funkcionálisan jobban működő fogpótlások készíthetők.

A kivehető fogpótlás lehet teljes vagy részleges, és a rögzítés módjában is különbözőek lehetnek, általában a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése határozza meg, hogy melyik megoldás lesz a legideálisabb a páciens számára.

Ismerje meg szakorvosainkat!

Protetikai specialistáink

Konzultáljon orvosainkkal személyesen!

Időpontfoglalás