Szájsebészeti beavatkozásra van szüksége?

Jelentkezzen személyes konzultációra!

Szájsebészeti beavatkozásra általában speciális fogeltávolítás, lágyszöveti elváltozás, kóros gyökércsúcs, vagy csontsebészeti eljárás miatt kerül sor.

Konzultáljon szájsebész szakorvosainkkal személyesen, írásos kezelési tervünkre árgaranciát vállalunk, így az előre nem látható költségektől sem kell tartania!

A szájsebészet olyan sebészi beavatkozásokat takar, melyek fogászattal, fogszabályozással, a szájüregben lévő problémákkal kapcsolatosak, illetve ahhoz kapcsolódóak.

Szájsebészet területéhez tartozó beavatkozások: a komplikált foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, foggyökér eltávolítás, betört foggyökerek műtéti feltárásból történő eltávolítása, arcüreg emelés, cysta eltávolítása, gyökércsúcs rezekció (csonkolás), megnyílt arcüreg zárás, csontpótló műtétek, implantátumok beültetése, valamint minden szájüregi rendellenesség korrekciója, melyhez sebészi beavatkozás szükséges.

Fogeltávolítás

A fogeltávolítás nem minden esetben olyan egyszerű, hogy azt egy fogóval ki lehessen húzni, olykor szájsebészet beavatkozásra van szükség, elsősorban akkor, amikor a fogat az íny vagy a csont takarja. A leggyakoribb eset a szájsebészet útján történő fogeltávolításra, a bölcsességfog eltávolítás, amikor az beavatkozás nélkül nem tud előtörni. Ekkor feltétlenül szükséges a szájsebészet beavatkozás, a bölcsességfog műtéti úton történő eltávolítása, hiszen ez az állapot az idő múlásával súlyos problémákhoz vezethet.

Az is előfordul, hogy az eltávolítandó fognak a koronai része már nincs meg, vagy azért, mert baleset révén letört, vagy kiterjedt fogszuvasodás áldozata lett, ekkor is szájsebészet révén kell a fog maradványát eltávolítani.

 

Cysta-eltávolítása

A fogászati ciszta eltávolítása is igen gyakori feladat a szájsebészet területén. A ciszta egy olyan elváltozás, mely leginkább a daganathoz hasonlít, belseje folyadékkal vagy gázzal telített, és bár nem tartozik a daganatok közé, szájsebészet útján azt el kell távolítani, mert további rendellenességek okozója lehet. A ciszta megléte nem jár fájdalommal, ezért általában egy más okból végzett röntgenfelvétel révén kerül felfedezésre, de a fájdalommentesség nem jelenti azt, hogy nem okoz problémát a szájüregben. Amennyiben a fogászati ciszta nem kerül eltávolításra szájsebészet révén, akkor az csontpusztulást okozhat, valamint a helyhiány miatt a fogak elmozdulhatnak a közelében, ezért is javasolt a műtét minél előbb történő végrehajtása.

Csontpótlás

A csontpótlás a szájsebészet területéhez tartozik, minden olyan esetben szükség van a beavatkozásra, amikor egy implantátum beültetése lehetetlen, mert a csont egy része felszívódott. Ez a helyzet általában abból adódik, hogy a páciens túl hosszú ideig halasztgatta a fogbeültetés kérdését, és a közben eltelt idő alatt a csontállomány elvékonyodott. A szájsebészet fejlődése révén ma már ebben az esetben is van mit tenni, ilyen esetben csontpótlás szükséges. A csontpótló anyagok több alternatívát kínálnak, van lehetőség szintetikus csontpótló anyag felhasználására, állati eredetű csont alkalmazására, valamint a páciens saját csontjából történő pótlásra. A leginkább megfelelő csontpótló anyagot azáltal határozza meg a szakorvos, hogy a csonthiány milyen mértékű, azután végre lehet hajtani ezt a szájsebészet beavatkozást.

Arcüreg emelés (Sinus lift)

Az arcüreg emelés is egy olyan szájsebészet beavatkozás, mely a csontpótló műtétek közé tartozik, ebben az esetben a felső állcsont kerül pótlásra. A csontpótló műtétek nem veszélyesek vagy megterhelőek, ám a pótolt csont mennyiségétől függően a gyógyulási idő lehet rövidebb vagy hosszabb, és ez határozza meg, hogy utána mikor kerülhet sor a következő szájsebészet beavatkozásra, az implantátum beültetésére.

Gyökércsúcs rezekció (csonkolás)

A gyökércsúcs csonkolás egy olyan műtéti beavatkozás, mely szintén a szájsebészet területéhez tartozik, akkor válik szükségessé, ha gyulladásos szöveteket kell eltávolítani, de a gyökérkezelés valamilyen okból nem lehetséges. A gyökércsúcs eltávolítást megelőzi egy röntgenfelvétel alapján végzett diagnosztika, minek révén megállapításra kerül, hogy ez a szájsebészet beavatkozás a fennálló konkrét helyzetben sikeresen elvégezhető-e. Több tényező is befolyásolja a műtét sikerességét, ilyen tényezők a gyulladás mértéke, a gyökér hossza, a páciens szervezetének állapota, valamint krónikus betegségei, ezeket mind figyelembe kell venni ez előtt a szájsebészet beavatkozás előtt. A műtét után a gyógyulás akár hosszabb időt is igénybe vehet, ez lehet akár egy év is.

* Rendelőnkben térítésmentes konzultáció során mérjük fel a szájüreg és a fogazat állapotát, az esetleges beavatkozások szükségességét. A díjmentes konzultáció nem foglalja magában a röntgen illetve CT felvétel készítésének költségét.

 

Ismerje meg szakorvosainkat!

Szájsebészeti specialistáink

Konzultáljon orvosainkkal személyesen!

Időpontfoglalás